Caritas
vidékfejlesztés
Szent Benedek
tanulmányi központ

Menü

KapcsolatRODE
Képzéseink

Képzéseink

Képzéseink nyitottak minden érdeklődő előtt, akik ezekben a szakmában jártasságot szeretnének szerezni. Tematikus, gyakorlati oktatáson alapuló képzéseink időtartama 8-28 óra.


Praktikum

A 3-6 hónapos külföldi tanulás alatt a praktikáns szerves részét képezi a családnak, része a család életének ezáltal betekintést nyer a mindennapjaiba. Ez nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz. Ehhez kínálunk mi egy nyolchetes intenzív német nyelvtanfolyamot, nemzetközi kapcsolatokat és szervezeti hátteret. Az elmúlt 23 évben, amióta működik ez a programunk, több mint 3200 diák vett részt képzéseken és tanult Németországban és Svájcban, jelentős tőkét hozva a gazdasági életbe, és sokan közülük napjainkban is mintagazdaságok létrehozói.

Fűszerkert kialakítása

Szarvasmarha tenyésztő, tenyészállat felsimerő képzés

A sikeres állattenyésztés három fő összetevője: FÉNY - VÍZ - LEVEGŐ. Ehhez társul az istálló és állathigiénia, valamint a megfelelő takarmányozás. Ahhoz, hogy az állat jól érezze magát nem kell csillagászati befektetés. Állataink folyamatosan jeleznek nekünk, testtartásukkal, viselkedésükkel. A képzés keretén belül megtudjuk, mit tartsunk szem előtt, ha szarvasmarhát vásárolunk, milyen a megfelelő megtermékenyítés.

Fűszerkert kialakítása

Legelőgazdálkodás

A megfelelő takarmány, a tiszta, letisztított, karbantartott legelő az állattenyésztés egyik kulcsa. Mi a szakaszos legeltetés? Milyen előnyei vannak? Mi a legelő pihentetés? Hogyan szereljük fel a villanypásztort, mire figyeljünk? Milyen villanypásztort válasszunk? Ezek mindennapos kérdések egy gazdaságban, a képzés elvégzése után mindenre választ kapunk!

Fűszerkert kialakítása

Takarmánykészítő képzés

Lévén, hogy az érlelt sajt nem pasztörizált tejből készül, a sajt minőségét meghatározza már a takarmány előállítása. A takarmánykészítő képzést ugyancsak svájci szakemberek tartják. Olyan témák kerülnek feldolgozásra, mint a talajtani ismeretek- minden amit a talajról tudni kell, növények amelyek talajainkról árulkodnak, valamint elméleti és gyakorlati ismeretek a takarmánykészítési munkákról, a kaszálásról, a mezőgazdasági gépek beállításáról, a rend nedvességének megállapításáról, rendpalásról, forgatásról.

Takarmánykészítő képzés

Körömpucoló képzés

Említésre méltó a szarvasmarha körömpucoló képzésünk. A gazdák megtanulhatják a szarvasmarhák körmének szakszerű gondozását, valamint ennek fontosságát.

Körömpucoló képzés

Mezőgazdasági gépek ápolása, karbantartása

Jellemző, hogy pont akkor nem indul a gép, amikor a legjobban szükség lenne rá. Ha úgy küldjük téli álomra mezőgazdasági gépeinket, hogy előtte átnéztük, lemostuk, megtisztítottuk, bezsíroztuk, tavasszal, nyáron, a legnagyobb szükség idején, vígan dolgozik együtt ember és gép.

Fűszerkert kialakítása

Méhész szakképzés

A méhek apró, fura, kicsi, ám annál szorgosabb rovarok. A sok kicsi tesz ki egy nagy egészet. Vidékünk bővelkedik gyógynövényekben, illatos mezőkben, ahol a méhek is jól érzik magukat. A méhészkedés nem hobbi, sokkal inkább egy különös életforma.

Fűszerkert kialakítása

Sajtkészítő képzés

Konrad Suter svájci, valamint Portik Hegyi Lóránd sajtmesterektől tanulhatnak a helyi gazdák. Konrad mester harminc éve kavarja rézüstben sajttá a tejet, Svájcban minőségellenőre az érlelt sajtoknak. A képzéseken a résztvevők hasznos ismereteket sajátíthatnak el a tejtermelésről, fejési technikákról, a fejőgép felépítéséről, működéséről, tisztán- és karbantartásáról, a tej raktározásáról, értékesítéséről, a sajt hibáiról és minőségi szavatolásáról. Nem elhanyagolható a pince, pinceklíma, ennek kialakítása, csak így lehet kerek a sajt. A gyakorlati képzések része a joghurtkészítés, kiemelt tematika a higiéniai ismeretek fontossága.

Fűszerkert kialakítása

Növénytermesztés - családi zöldséges kert kialakítása

Milyen zöldségekre van szüksége egy négytagú családnak? Mekkora felületet hagyjunk a zöldségeinknek? Mit mikor érdemes ültetni a jó termés érdekében? Melyek azok a növények, amelyek jól megférnek egymás mellett, melyek azok, amelyek kifejezetten ki nem állhatják egymás közelségét? Képzéseinken ezekre és sok minden egyéb apró fontos dologra fény derül.

Fűszerkert kialakítása

Gazdasszonyképzés

A gazdasszonynak, a családanyának mindig is fontos szerep jutott a családi gazdaságban. Ha szebbé, könnyebbé és meghittebbé szeretné varázsolni gazdaságuk és családjuk mindennapi életét, ha érdekli a rendszerezett időbeosztás és logisztika, hogyan védekezzünk a lakásban, a gazdaságban, a kertészetben az élősködő rovarok és állatok ellen, ha kíváncsi a főzési és eltevési praktikákra, az állattenyésztés rejtelmeire, a családi gyógynövényeskert és zöldségeskert kialakítására, a gazdanapló összeállítására, egy kis online marketingre, esetleg az elsősegélynyújtás alapjaira, akkor Önt is várjuk képzésünkre.

Fűszerkert kialakítása

Fűszerkert kialakítása

A képzések során a résztvevők elsajátíthatják a talajtani ismereteket, minden amit a talajról tudni kell, a zöldség, fűszer- és gyógynövénytermesztés titkait, hasznos ismereteket a termesztési fogalmakról, növénytársításról, a kertészetben használt eszközökről és típusokról, illetve hogy hogyan lehet növényvédelmet biztosítani bio módon.

Fűszerkert kialakítása

Metsző képzés

Az érdeklődők megismerkedhetnek a gyümölcstermesztéssel, a gyümölcsfák-, gyümölcstermő cserjék, díszfák és rózsák metszésével illetve oltásával, a gyümölcsfák koronájának alakításával, a gyümölcsfák betegségeivel és egyéb, gyümölcstermesztéssel kapcsolatos alapismeretekkel. Ugyanakkor a résztvevőknek lehetőségük van, hogy a gyakorlatban is kipróbálják, megtanulják a metszés és oltás fortélyait.

Metsző képzés

Hagyományos kenyérsütés

A Caritas Vidékfejlesztés udvarán felépített hagyományos kemence jó lehetőséget biztosít arra, hogy nemcsak a gazdákat, hanem a gazdasszonyokat is megszólítsuk.Hagyományos kenyérsütésŐk voltak a célszemélyei annak a képzésnek, amely során a hagyományos kenyérsütés fortélyait lehetett elsajátítani.

Tevékenységeink

Látványsajtműhely
Látványsajtműhely
Parasztwellness
Parasztwellness
Tangazdaság
Tangazdaság
Képzések
Képzéseink
Szállás és étkezés
Szállás és étkezés
Terembérlés
Terembérlés
Vissza Fel
Menü
Tevékenységeink
Rólunk
Szabadidő
Videó
Kapcsolat
Kapcsolat
Gyergyószentmiklós 535500
Hargita megye, Románia
Caritas Vidékfejlesztés:
Varga Katalin 3 szám
Mobil: +4-0735-735.155, +4-0730-015.195
Szent Benedek tanulmányi központ:
Csíky-kert 53 szám
Mobil: +4-0741-131.027, +4-0741-131.026
Agrárminisztérium logomythen-fonds logo